Sadaqah Jariyah

Sadaqah jariyah er en vedvarende almisse, der fortsætter med at gavne mennesker på lang sigt og således fortsætter med at tjene giveren belønninger – selv efter døden, hvor imens den almindelige sadaqah tjener giveren belønning én gang.

Hvad er sadaqah jariyah?

I ordets bogstaveligste forstand, så betyder sadaqah sariyah ‘en kontinuerlig, vedvarende velgørenhed’. Mens den almindelige sadaqah (velgørenhed) gavner den person, der modtager det ved én lejlighed, så fortsætter sadaqah jariyah med at gavne modtageren i længere tid. Du vil derfor som givere af sadaqah jariyah modtage belønninger så længe modtageren drager nytte af din hjælp, også efter du er gået bort. 

Giver du eksempelvis en noget at spise, er det en sadaqah og vil gavne denne person i det øjeblik han indtager madet, hvorimod – bygger du en brønd, hvor folk regelmæssigt kan trække vand, er det en sadaqah jariyah og vil gavne folk i generationer og du vil derfor modtage belønninger både i dette liv og det næste. 

Du kan ligeledes give sadaqah jariyah på vegne af en afdød ven eller familiemedlem, da de så vil modtage belønninger så længe projektet tilgodekommer folk.

Sadaqah jariyah hos Care For Others

Hos Care For Others arbejder vi i større grad med udgangspunkt i bæredygtige og vedvarende projekter, hvor flere kan kategoriseres som sadaqah jariyah, som f.eks.:

  • Bygge lægeklinikker
  • Bygge skoler
  • Forsyne lokalsamfund med rentvandsanlæg
  • Bygge større og mindre brønde
  • Finansiere uddannelser til unge mennesker
  • Etablere landbrugsjord, så folk kan tjene til egen føde m.m.

Disse er projekter, der kan skabe signifikante forandringer hos familier, og projekter som samfundet vil nyde godt af mange år i fremtiden, måske endda generationer. Giveren vil optjene belønninger for hvert barn, der bliver undervist i skolen, for hver patient, der bliver behandlet i klinikken og for hver person, der tager et tår vand af brønden.